Kezdőlap » Céginformációk » A TLC Kft. története

A TLC Kft. története

Hajógyártástól az acélszerkezetek és darugyártásig (TLC-nél)

1881-ben vetette meg a lábát az üzemszerű hajógyártás a Balaton balatonfüredi partszakaszán. Az első fiatal angol Young Richárd hajóépítő nevéhez fűződik, aki elindította a hajóépítést. Vitorlások és gőzhajógyártás is megindult 4-5 éven belül. Majd hosszú évtizedeken keresztül folyamatos létszámbővítésekkel és új technológiák és üzemcsarnokok építésével fejlődött tovább a hajógyártás. A gyártási programban motorcsónakok, kutterek, jachtok, uszályok, jégtörőhajók, áruszállító hajók, motoros személyszállító hajók, vontatók, kompok stb. gyártása szerepelt. A hajógyár két világháborút is átvészelt. A több mint 130 év alatt a hajógyárat többször (legalább 8-szor) átszervezték énnek következtében mindig új neveket kapott. Egyre több acélszerkezetet használtak a hajógyártás során.

Ezért alakult úgy, hogy az 1960-as években újbóli átszervezéseknek köszönhetően feltűnik a Hajógyár hivatalos nevében a Darugyártás is. (MHD Balatoni Gyáregység a Magyar Hajó- és Darugyár keretében 1962-1985). A nyolcvanas évek végére a hajókészítés nyugaton és keleten is egyre nehezebbé vált, így egyre inkább más acélszerkezetek gyártását be kellett vállalnia a nagy múltú hajógyárnak. Gyártottak markoló kanalakat, bányatámaszokat, több úszódaru alkatrészt és más egyéb nehéz ipari gépek acélszerkezeteit.

A rendszerváltozással az 1990-es évek elején végleg válságos helyzetbe került a gyár, felszámolási eljárás alá kerül.
Új utat kellett találni az itt dolgozó embereknek. A német Sennebogen családi vállalkozás család akkor lassan már csak az egyetlen megbízója a gyárnak nehéz döntés előtt állt a gyár vásárlás tekintetében, hiszen az akkori állapotban lévő gyárat európai színvonalra kellett emelni és az itt dolgozó embereknek biztos jövőt mutatni.

A Termelés Logistic Centrum Kft-t 1993. augusztus 27-én alapította id. Erich Sennebogen német vállalkozó. A cég 1996. május 06-án megvásárolta a Ganz Danubius Balatonfüredi Hajógyár teljes ingó és ingatlan vagyonát és ezzel székhelye Balatonfüredre került. A TLC a termelést az Orenstein & Koppel cég termékeinek, valamint a Sennebogen anyagmozgatógépek acélszerkezeteinek gyártásával kezdte, 1996 végén megkezdődött a Caterpillar kanalas markoló elemeinek előállítása is.